YouTuber 2018-01-22T15:04:02+00:00

YouTuber Kurzus

Filmkészítés, videóvágás

YouTuber Kurzus (10-18 éveseknek)

YouTuber – Alap (10-18 éveseknek)

Legyél Te is YouTuber! A filmkészítés, videóvágás alapjait tanítjuk meg a könnyen kezelhető Filmora szoftver segítségével. Sokféle izgalmas nyersanyag – állatos természetfilm, óceánparti tájvideó, koncertfelvétel, mozijelenet – megvágása során a diákok megismerik a szoftver fontosabb funkcióit, hogy kezdőként is látványos videóklipeket hozhassanak létre. Profi filmes és GoPro akció kamerákkal saját anyagokat is rögzítenek a tanulók. Híres filmek jeleneteit, díjnyertes rövidfilmeket is elemeznek, hogy saját projektjeiket hollywoodi szempontok alapján fejezhessék be. Foglalkoznak a forgatókönyvírás alapelveivel, feliratok készítésével, háttérzenék kiválasztásával és Youtube csatornájuk működtetésével is. A fél év végére az alapokon túl már filmtrükköket is használnak, például green screen (zöld háttér), saját maguk klónozása, többszörözése, maszkolás, stb. Ezt a kurzust, programozói előképzettség nélkül is, IV. osztályos kortól ajánljuk.

Youtuber – Közép (10-18 éveseknek)

Youtuber kurzusunk második féléve további elmélyülést biztosít a filmezés, videóvágás világába a Filmora szoftver bonyolultabb funkcióin keresztül (kép a képben, mozaik, arckövető effektus, stb.). A forgatókönyv írást, storyboard (jelenetek rajz illusztrációja)készítést is részletesebben megismerik a diákok. A klipek hangját hangvágással, alámondással, hangkönyvtárból választott effektusokkal teszik változatossá. Képernyőfelvevővel rögzítik videójáték végigjátszó vagy szoftverhasználat magyarázó tevékenységüket. Több száz fotóból mozgófilmet fűznek össze, internetes súgógépet használnak, megváltoztatják filmek műfaját, hangulatát, valamint összefoglalót vágnak sikerfilmek jelenetsoraiból. Gyakran használnak kamerákat, hogy az operatőrködést is gyakorolják, a filmes kamera beállításokat is elsajátítsák. Ezt a kurzust a Youtuber – Alap kurzus elvégzése után, IV. osztályos kortól ajánljuk.

Youtuber – Haladó (11-18 éveseknek)

A III. féléves Youtuber képzés célja, hogy a hozott anyag tanulói szintű megvágásán és az 1 perces gyorsan felvett videókon túl saját rövidfilmet hozzanak létre a diákok 3-5 perc hosszúságban. Ez lekösse a néző figyelmét, összegezze az eddig megszerzett filmes tudást, és egy jó bemutatóként szolgáljon, ha valaki filmes csapatban szeretne tevékenykedni stábtagként.

Két-három óránként más és más filmes feladatra összpontosítanak a tanulók: 1/ forgatókönyv írás, storyboard rajzolás, a felvételek megtervezése, 2/ szereplők válogatása, gyakorlás szereplőkkel, 3/ felvétel, vágóképekkel, több kameraállásból, 4/ vágás, nyers vágás bemutatása, vágás finomhangolása, hangvágás, aláfestő zene választása. Mindenki kipróbálhatja a különböző feladatokat egy-egy rövidfilmen. Híres filmesek oktatói DVD-ibe – kameramozgás, lámpák használata, forgatási nap megszervezése – is belenézünk, hogy a nagyoktól tanuljunk. Ezt a kurzust, a Youtuber – Közép (II. félév) után, V. osztályos kortól ajánljuk.

Youtuber – Mester (11-18 éveseknek)

A IV. félévben komoly rövidfilm projekteken dolgoznak a Youtuber tanulók csoportban, mindenki rendezhet egy videóklipet vagy filmjelenetet a többiek felelős irányítása mellett. A filmek készítése során haladó szofverhasználat, effektelés és filmes elméletek elsajátítása folyik.

Főbb kérdéskörök: 1/ Milyen a jó történet, konfliktus, szereplők, történet ívek, kezdet – közepe – vége, párbeszéd írás, filmek típusai, műfajai. 2/ Film ötlet összefoglalása, pár mondatos kedvcsináló pitch, storyboard-ok, szinopszis, treatment, reklámszöveg, képzelt kritika, képzelt DVD borító, “költségvetés”. 3/ Mozi kamera használata, kézi beállítások. Zoom, fókusz, fehér egyensúly, ND szűrő, irisz, gain. 4/ Kamera állványok, daruk, kézikocsik, felvétel stabilizálása. 5/ Utómunka, vágás, filmtrükkök, animáció, finom vágás. A kurzust, a Youtuber – Haladó (III. félév) után, V. osztályos kortól ajánljuk, elsősorban a filmezés szerelmeseinek, kreatív gyermekeknek.

SmartStudios - Youtuber órák - HD kamera
SmartStudios - Youtuber órák - Fotóból összefűzött videó készül (Stop Motion Animation)
SmartStudios - Youtuber órák - Forgatási szünet a közép csoportnál
SmartStudios - Youtuber órák - HD kamera
SmartStudios - Youtuber videóvágás, filmkészítés
SmartStudios - Youtuber órák - rajzolt videó felirat