LEGO Mindstorms, MakeBlock 2018-01-22T19:04:25+00:00

Robot Programozó Kurzus

Lego Mindstorms, MakeBlock

Robot Alap – 1. félév

A gyerekek az első félévben megismerkednek a robotika és az elektronika alapjaival a LEGO Mindstorms és mBot robotok programozásán keresztül. A LEGO robotok alkalmasak arra, hogy a gyerekek megismerjék a robotokhoz kapcsolódó alapvető működési formulákat. Építenek egy robotautót, amely bevezeti az alapvető mozgási mechanizmusokat, illetve a szenzorok használatát. A robotautó segítségével izgalmas és látványos feladatokat lehet megvalósítani. A gyerekek egyik kedvence az úgynevezett vonalkövetési algoritmus, amely alkalmas arra, hogy a robotautó fényérzékelőjét figyelve képes legyen egy előre meghatározott pályát bejárni.

A félév másik fontos része egy robotkar megépítése, a robotkar segítségével valós, ipari problémákat modellezünk. Ebben a félévben nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a gyerekek ízelítőt kapjanak az elektronika világából. A kurzus elkalauzolja a gyerekeket az RGB LED-ek és a LED mátrixok világába. Belegondoltunk már abba, hogy hogyan működhet a boltok falain látott LED-es hirdető tábla, amelyen különböző szövegeket jelenítenek meg? Hogyan lehet ezeket felprogramozni, hogy az általunk kívánt tartalmat jelenítsék meg? A gyerekek erre is választ kapnak ebben a félévben saját animáció, futószöveg készítése során.

Robot Közép – 2. félév

A második félévben bonyolultabb mechanikájú robotokat építünk, amelyek segítségével komplexebb problémákat lehet megoldani az előző félév ismereteit felhasználva. A kurzus egyik érdekessége az intelligens robotkutya, amelyet különböző feladatok elvégzésére lehet idomítani.

Központi szerepet kap még az úgynevezett humanoid robot, amelynek emberi viselkedésmintákat lehet felprogramozni. A humanoid robotot meg lehet tanítani járni, beszélni, de még arra is, hogy táncoljon. El tudnánk képzelni, hogy a közeljövőben egy humanoid robot végzi el helyettünk az unalmas házimunkát?

A második félév érdekességét pont az nyújtja, hogy olyan robotokat építünk és programozunk – még ha csak modellezés szintjén is-, amelyek akár a jövőnket is meghatározhatják.

Robot Haladó – 3. félév

A robot kurzus harmadik félévében a gyerekek újabb technológiákat és módszereket ismernek meg a mérnöki világ rejtelmeiből. Megtanulhatják, hogy hogyan lehet különböző robotok között vezeték nélküli kommunikációt megvalósítani, így akár több robot is képes lehet közösen dolgozni egy adott probléma megoldásán.

Újabb alkatrészekkel, szenzorokkal bővül eszköztáruk, amelyeket felhasználva összetettebb problémákat is képesek lesznek beprogramozni a robotoknak. Ebben a félévben az önálló algoritmusírás is hangsúlyos, hogy a gyerekek képesek legyenek mérnöki folyamatok programozói leírására.

Robot Mester (4. félév)

Ebben a félévben a gyerekek összetettebb problémákat oldanak meg a robotok segítségével, melyek több órát átívelnek. Ezen robotos projektek mindegyike különböző programozói és mérnöki kompetenciákat fejleszt. A félév végére a diákok alkalmasak lesznek bonyolultabb és absztraktabb problémák megoldására is.

Számos olyan robotika verseny van a világon, amelyek Lego Mindstorms robotok programozásán keresztül állítanak kihívásokat a résztvevő diákok elé. Ezeken a versenyeken komplex mérnöki problémákra kell megoldást találni. Ebben a félévben az ilyen jellegű nehéz feladatok is terítékre kerülnek. Indulnak olyan robot mester csoportjaink is, amelyek bizonyos országos vagy nemzetközi versenyre készülnek.

SmartStudios Nyíltnap kép 13 - LEGO Mindstorms robotkarok
SmartStudios - Robot projekt bemutató
SmartStudios - LEGO Mindstorms digitális építési útmutató
SmartStudios - LEGO Mindstorms tűzszerész robot
SmartStudios - Makeblock mbot robotok
SmartStudios - LEGO Mindstorms robot programozás
SmartStudios - LEGO Mindstorms építés
SmartStudios - LEGO Mindstorms Eli, a robotelefánt
SmartStudios - Makeblock mbot nyomkövető robot
SmartStudios - LEGO Mindstorms robot
SmartStudios - LEGO Mindstorms robot építés
SmartStudios Nyíltnap kép 9 - Makeblock mbot nyomkövető robot
SmartStudios Nyíltnap kép 2 - rajzgép LEGO Mindstorms
SmartStudios Nyíltnap kép 3 - rajzgép minták
SmartStudios Nyíltnap kép 10 - LEGO Mindstorms robot elefánt
SmartStudios - Harapós LEGO Mindstorms robot
SmartStudios - LEGO Mindstorms akcióban a tűzszerész robot
SmartStudios - LEGO Mindstorms robotautók